Počela realizacija projekta odsumporavanja u TENT-u

Bez autora
Jul 29 2012

Izborom konsultantske kuće “Tepsco” iz Japana za pripremu tendereske dokumentacije u Privrednom društvu “Nikola Tesla” (TENT) u Obrenovcu počela je realizacija projekta odsumporavanja dimnih gasova. Japanska vlada je za tu “zelenu” investiciju, TENT-u odobrila kredit od 250 miliona evra. Projekat odsumporavanja obaviće se na četiri bloka TENT A, na blokovima 3, 4, 5 i 6. EPS je sa japanskim konsultantom počeo izradu tenderske dokumentacije koja bi trebalo da se završi do kraja ove godine, a na proleće 2013. će biti raspisan tender za izbor izvođača radova. Posle toga bi trebalo da počne izgradnja prvog sistema za odsumporavanje u Srbiji, što će trajati dve i po do tri godine. Izgradnjom tog sistema biće smanjena emisija sumpor-dioksida u vazduhu na izlazu iz postrojenja ispod 400 miligrama po kubnom metru, što zadovoljava evropske standarde, dok je projektnim zadatkom u TENT predviđeno da se njegova emisija smanji na čak 200 miligrama po metru kubnom.

Počela realizacija projekta odsumporavanja u TENT-uIzborom konsultantske kuće “Tepsco” iz Japana za pripremu tendereske dokumentacije u Privrednom društvu “Nikola Tesla” (TENT) u Obrenovcu počela je realizacija projekta odsumporavanja dimnih gasova.

Japanska vlada je za tu “zelenu” investiciju, TENT-u odobrila kredit od 250 miliona evra. Projekat odsumporavanja obaviće se na četiri bloka TENT A, na blokovima 3,4,5 i 6.

Kako prenosi Tanjug, EPS je sa japanskim konsultantom počeo izradu tenderske dokumentacije koja bi trebalo da se završi do kraja ove godine, a na proleće 2013. će biti raspisan tender za izbor izvođača radova. Posle toga bi trebalo da počne izgradnja prvog sistema za odsumporavanje u Srbiji, što će trajati dve i po do tri godine. Izgradnjom tog sistema biće smanjena emisija sumpor-dioksida u vazduhu na izlazu iz postrojenja ispod 400 miligrama po kubnom metru, što zadovoljava evropske standarde, dok je projektnim zadatkom u TENT predviđeno da se njegova emisija smanji na čak 200 miligrama po metru kubnom.

Takođe, u toj termoelektrani predstoji modernizacija sistema otpepeljavanja sa zamenom sistema odlaganja pepela i šljake na svih šest blokova TENT A, a u toku su pregovori sa finansijskim institucijama za dobijanje potrebnih sredstava u iznosu od oko 50 miliona evra.

Kada je reč o zameni elektrofiltera taj posao je je preostao da se uradi samo još na bloku A3.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik